Brandz

Hemlarm kopplat till larmcentral – nödvändigt eller ej?

Hemlarm kopplat till larmcentral – nödvändigt eller ej?

Hemlarm kopplat till larmcentral – nödvändigt eller ej?

Ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral har generellt sett ett betydligt högre pris än ett larm som inte är kopplat till någon central. Anledningen till detta är att ett sådant larm meddelar en extern larmcentral som i sin tur kan meddela polisen att ett inbrott pågår i din bostad. Ett sådan system kan kosta upp till tusentals kronor extra per år. Så är det värt det eller är det inte nödvändigt att ha en sådan säkerhetslösning?

Ungefär en femtedel av de personer som har ett hemlarm har det kopplat till en larmcentral. Av dessa menar en majoritet att lösningen faktiskt är värd sin prislapp. Detta då det ger bostadsägaren en trygghet i form av vetskapen att bostaden skyddas av ett säkerhetslarm där en larmcentral agerar vid händelse av inbrott eller liknande.

Med det sagt går det inte att bortse från den högre kostnaden för ett sådant hemlarm. Vissa bostadsägare menar också att det är ganska kostsamt med tanke på den tjänst som faktiskt erbjuds, men även i detta läger menar många att det ändå ger en ökad trygghet.

Potentiella nackdelar med hemlarm kopplade till larmcentral

Trots de uppenbara fördelarna med att ha sitt hemlarm kopplat till en larmcentral, finns det även viss nackdelar med denna lösning. Den mest uppenbara är förstås den större prislappen. Så den stora frågan är egentligen vilken effekt det har att låta larmcentralen vid behov larma polisen? För att kortfattat besvara denna fråga menar vi att det inte alls är säkert att denna lösning är värd sina pengar.

Det är nämligen så att inbrottstjuven i de allra flesta fall har hunnit göra sitt jobb och ge sig iväg innan polisen ens hinner anlända till platsen. Så även om larmcentralen larmar polisen så fort larmet går av, är alltså risken stor att det inte ger någon märkbar effekt jämfört med om du själv skulle kontakta polisen i efterhand. Detta är än mer sant för dig som bor lite mer avskilt, till exempel på landsbygden, snarare än mitt i storstadssmeten.

Såvida du inte bor centralt och polisen kan komma redan inom 5-10 minuter, behöver du förmodligen inte investera i ett hemlarm kopplat till en larmcental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *